Budoucnost: Děti, které jsou nechtěné/neužitečné mohou rodiče mezi 13. – 18. věkem poslat na darování orgánů -> BEZ ŠANCE (Neal Shusterman)

Ten nápad je fakt zajímavý…. představte si budoucnost, kde je právo na život garantované a chráněné s výjimkou věku od 13. do 18. let. Do té doby, než dítě dosáhne 13 let má možnost ukázat, co v něm je, jak je prospěšný své společnosti, jaký má charakter… prostě jestli stojí za to dál zachovat jeho život.

Pokud se jeho rodiče (opatrovníci atp.) rozhodnou, že za to dítě prostě „nestojí“, nechají ho poslat do sklizňového tábora, kde bude 99% z něj odebráno a použito na transplantace pro jiné lidi. Je to budoucnost, kde neexistuje lékařství v našem slova smyslu, ale když něco v těle nefunguje, nahradí se to právě částmi ze sklizňového tábora.

Screenshot_2016-09-25-14-20-58-1.png

Kniha se soustředí na příběh 3 různých dětí, které se neznají a nikdy se neviděly. Jediné, co mají společné je, že byly poslány do sklizňového tábora (ať už dobrovolně, nebo nedobrovolně). Náhoda je svedla dohromady a oni společně utekli. A kniha vypráví jejich příběh. Což je jediná slabina, kterou kniha má.

Je škoda, že takové téma bylo upraveno pro typickou YOLI knihu… zasloužilo by si to možná temnější, propracovanější zpracování, přestože se jedná teprve o děti.

IMG-20160924-WA0003.jpg

Já dávám knížce 3,5 * z 5… četli jste vy? Jaký máte názor?

3 komentáře u „Budoucnost: Děti, které jsou nechtěné/neužitečné mohou rodiče mezi 13. – 18. věkem poslat na darování orgánů -> BEZ ŠANCE (Neal Shusterman)

    • Kniha žádnou myšlenku nepropaguje. Hlavní hrdinové se proti ní (jak už z logiky věci vyplývá) bouří. Kniha má podnítit myšlenky na etické principy a to se jí myslím výborně daří

      • Na mě to působilo z vašeho článku, že propaguje. Chápu správně, že v knize je popsáno nemorální chování a reakce na něj, kniha může posloužit čtenáři, který se nad tím zamyslí, může si vylepšit své morální zásady a vyvarovat se nemorálního chování?

Napsat komentář